Toffe filmpjes over praktijkervaringen met de ZelfredzaamheidsRadar.

Mogelijk gemaakt door
Gezond & Zeker

17.267.989 Weergaven op YouTube

Toffe filmpjes over praktijkervaringen met de ZelfredzaamheidsRadar.

‘Kies één domein van de ZelfredzaamheidsRadar, de rest volgt vanzelf’

Aan het woord is Shirley Erkelens, wijkverpleegkundige bij Laurens, over haar ervaring met de ZelfredzaamheidsRadar. Samen met een cliënt vulde ze de deze in. Zij ging als verpleegkundige uit van het medisch perspectief. De cliënt wilde echter stappen maken op een ander domein van haar leven.

In dit filmpje vertelt Shirley dat zij zich bij een cliënt zorgen maakte over het domein ‘Eten en drinken’. Shirley zag namelijk de risico’s van ondervoeding, afbouw van spiermassa, botontkalking, de medische kant. Maar de cliënt wilde graag werken aan meer sociale contacten en aanspraak. En dat is een ander domein. Aan Nico Knibbe vertelt Shirley hoe het gesprek verliep met haar cliënt. Een prachtig voorbeeld van een cliënt die de eigen regie pakt door het invullen van de ZelfredzaamheidsRadar.  En door te werken aan het domein wat de client zelf belangrijk vond, werden de doelen van Shirley op een ander domein ook bereikt.  Bekijk het filmpje maar eens.

 

‘Door de ZelfredzaamheidsRadar komen cliënten letterlijk naar voren’

zegt wijkverpleegkundige Jacqueline Snijders, werkzaam bij zorgorganisatie Laurens. Jacqueline vertelt dat ze het belangrijk vindt dat haar cliënt de radar zelf invult. Ze gebruikt hem bij de start van de zorg (bijvoorbeeld na een medisch revalidatietraject). Maar ook om de zorg te evalueren. Door de Radar op verschillende momenten in te vullen, kun je vooruitgang zien en dat motiveert.

Jacqueline is geïnteresseerd in de mens achter de cliënt en wat die zelf belangrijk vindt. Samen met een van haar cliënten keek ze online naar de domeinen en de informatie op de website van Scouters, in dit geval over schaamte bij incontinentie. De cliënt durfde namelijk door haar incontinentie niet meer deel te nemen aan het sociale leven. Niet het incontinentiemateriaal werd de insteek voor de oplossing, maar een app waar alle openbare toiletten in Nederland te vinden zijn. Met deze app op haar telefoon voelde de cliënt zich weer zeker genoeg om op pad te gaan en weer mee te doen aan het maatschappelijk leven. ‘Mijn cliënt kwam door de herkenning op Scouters letterlijk naar voren om zelf in actie én in beweging te komen. De scores op twee andere domeinen ‘contacten’ en ‘ontspanning’ werden daardoor ook beter. Cliënten vertrekken vanuit hun eigen motivatie bij het oplossen van problemen.’ Weer een geweldig voorbeeld van hoe de ZelfredzaamheidsRadar je kan helpen zelf je eigen leven vorm te geven, ook (of vooral) na een periode van revalidatie.  Bekijk het filmpje.

 

Deze twee filmpjes zijn gemaakt in het kader van het project ‘de Revalidatiekloof’, gefinancierd door ZonMw.

Deze website is ontwikkeld door Gezond & Zeker en LOCOmotion, in opdracht van de regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus.