Serieuze update ZelfredzaamheidsRadar

Mogelijk gemaakt door
Gezond & Zeker

16.071.107 Weergaven op YouTube

Serieuze update ZelfredzaamheidsRadar

Het zelf kunnen doen wat je wilt doen is dan wel geen officieel mensenrecht, maar het is wel erg fijn. Bij mensen met een handicap, beperking of een aandoening die te maken heeft met het ouder worden, is die zelfredzaamheid echter vaak in het geding. Er wordt dan snel gekozen voor hulp: professionele zorg of mantelzorg.

Zorgorganisatie Laurens, LOCOmotion, Scouters en het Van Kleef Instituut delen de visie dat er ‘aan de voorkant’ heel veel mogelijk is door het stimuleren en faciliteren van zelfredzaamheid. Bij cliënten, maar ook bij mensen die nog geen (mantel)zorg krijgen of zijn uitgerevalideerd en weer naar huis kunnen.

Om deze visie handen en voeten te geven breidden de vier projectpartners met financiering van ZonMw en RVO de bestaande ZelfredzaamheidsRadar uit met slimme toepassingen, tips en hulpmiddelen om zelfredzaamheid te behouden. Deze ZelfredzaamheidsRadar is een breed gebruikt én evidence based instrument om zelfredzaamheid van zorgvragers, of mensen die nog geen zorg vragen, in kaart te brengen en te bedenken hoe die verbeterd kan worden. Dat kan bijvoorbeeld met een handig trucje, een hulpmiddel of slimme technologie. De ZelfredzaamheidsRadar heeft 15 domeinen (continentie, aankleden, mobiliteit, leervermogen, etc.) die online met een cijfer (tussen 1 en 5) gescoord kunnen worden.

Nieuw is nu dat als je op het domein klikt waar je mee aan de slag wilt, er tips en hulpmiddelen verschijnen. Het resultaat kan als .pdf worden bewaard en, als er sprake is van zorg, worden opgeslagen in een digitaal dossier. De tool is gratis en je hoeft niet in te loggen of een account aan te maken.

Ga naar www.zelfredzaamheidsradar.nl om de radar in te vullen. Daar is ook educatief materiaal beschikbaar (films, casussen en een Free Learning module) om optimaal te leren werken met de tool.

Deze website is ontwikkeld door Gezond & Zeker en LOCOmotion, in opdracht van de regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus.