Opstaan na een val. Hoe dan?

Mogelijk gemaakt door
Gezond & Zeker

17.434.981 Weergaven op YouTube

Opstaan na een val. Hoe dan?

Hoewel de val van een cliënt (of van iemand die nog geen zorg heeft) vaak geen hele ernstige gevolgen heeft, kan het wel degelijk dramatisch zijn. Als er iets gebroken is, is de person in kwestie minder mobiel er zijn er vaak allerlei bijkomende klachten zoals decubitus, incontinentie en verwardheid. De cliënt komt dan in een neerwaartse spiraal terecht. In termen van de MK5: hij of zij verandert van een A of B in korte tijd in een C, D of zelf een E. 

Uiteraard is het voorkòmen van een val het beste wat je kunt doen. Het St. Antonius Ziekenhuis maakte daar een leerzame Free Learning over.

Maar wat nu als de cliënt toch is gevallen? Kijk hier maar eens voor  tips, technieken en handige hulpmiddelen om veilig op te staan. Niet alleen voor de gevallene, ook voor jou.  Ook is er een speciale Free Learning ‘Na een val’ waarin je leert wat je kunt doen als de cliënt is gevallen. 

Ook kun je twee nieuwe GoedGebruik instructiefilms over opstaan na een val bekijken. De eerste gaat over de Raizer , een soort strandstoel die je uitgeklapt onder de gevallene schuift en die zich dan met een druk op de knop tot stoel omtovert (met de gevallene er op). De tweede film laat zien hoe je met de HoverJack iemand vanaf de grond kunt tillen zonder fysieke belasting. De Hoverjack breng je onder de gevallene aan. Het hulpmiddel heeft vier compartimenten die je vervolgens een voor een opblaast tot de gewenste hoogte.  

Deze website is ontwikkeld door Gezond & Zeker en LOCOmotion, in opdracht van de regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus.