Onderzoek plafondliften: tijdbesparend, minder fysieke klachten, meer comfort.

Mogelijk gemaakt door
Gezond & Zeker

17.426.153 Weergaven op YouTube

Onderzoek plafondliften: tijdbesparend, minder fysieke klachten, meer comfort.

De Zeeuwse zorgorganisatie SVRZ (Stichting Voor Regionale Zorgverlening) besloot de mobiele, over de vloer verrijdbare, tilliften te vervangen door rond de 1450 plafondtilsystemen. Dit proces werd door middel van praktijkgericht onderzoek gevolgd in opdracht van RegioPlus in het kader van Gezond & Zeker. Er werden vooraf en naderhand vragenlijsten uitgezet bij zorgverleners om de effecten in kaart te brengen.

Voorheen werd bij SVRZ al wel met over de vloer verrijdbare tilliften gewerkt. Ook al lossen deze hulpmiddelen zware tilhandelingen zonder meer op, het kost vaak tijd om ze bijv. op te halen van de gang, het verrijden in krappe ruimtes is omslachtig en soms zwaar en het comfort voor de bewoners is niet altijd optimaal. Deze tilliften werden in korte tijd vervangen door tilsystemen die aan rails aan het plafond zijn bevestigd. Deze zouden de volgende voordelen moeten hebben. Ze glijden soepel langs het plafond, werken snel, makkelijk, de dagelijkse zorg kan beter verleend worden en ze nemen weinig ruimte in. Dat zouden niet alleen voordelen voor zorgverleners zijn. Ook voor cliënten was de verwachting dat de handelingen comfortabeler en minder vermoeiend zijn. In het onderzoek stond dan ook de vraag centraal wat de precieze effecten waren.

Dit qua omvang unieke project vond plaats in de complexe Corona-periode waarin zorgverleners en cliënten onder zware druk stonden en staan. Toch is doorgezet: alles werd geïnstalleerd. Dat wil zeggen dat 1450 appartementen technisch werden voorbereid middels de bevestiging van de rails en 500 tilcassettes werden aan de rails bevestigd en alle zorgverleners werden een dagdeel getraind. Het bleek de moeite waard, zo laat dit praktijkgerichte onderzoek zien. Klachten aan het bewegingsapparaat zijn in korte tijd afgenomen. Rugklachten namen af met 18%, knieklachten met 42% en nek/schouder/arm klachten zijn met 26% gedaald. Relevante resultaten in deze tijd. Landelijk is immers grofweg een derde van het verzuim in de zorg te herleiden tot dit soort klachten.

Zorgverleners waren ronduit tevreden over de nieuwe systemen en gaven gemiddeld het uitzonderlijk hoge rapportcijfer 9. Op de vragenlijsten kwamen reacties als: ‘Met deze plafondlift is er een fantastische toekomst: nu komt er verbetering’ en ‘Minder belastend voor zowel mezelf als mijn cliënt, geeft de cliënt een veiliger gevoel’.

Er werden ook andere effecten door de zorgverleners beschreven. Daarvoor werd kwantitatieve onderbouwing gevonden in andere onderzoeken. Het gaat dan om de afname van het aantal til- en transferhandelingen, het in minder tijd transfer- en zorghandelingen kunnen uitvoeren, minder lang in moeilijke houdingen (statische belasting) hoeven te werken en het makkelijker en voor zowel zorgverlener als cliënt comfortabeler zorg kunnen verlenen. Verder onderzoek blijft op deze punten relevant, ook als het gaat om de ingeschatte voordelen voor de huid van de cliënt en de mogelijkheden om cliënten optimale continentiezorg te bieden. Het vergt lef om zo’n project en de bijbehorende investeringen te doen, zeker in Coronatijden. Maar het zijn concrete innovaties die goed blijken te werken en op veel waardering kunnen rekenen van zorgverleners. Ze vergroten de kans dat zorgverleners behouden worden voor dit werk in de zorg. Het is een voorbeeld van technologie die zorgverleners direct ondersteunt in hun werk en de zorg voor cliënten kan verbeteren. 

Lees hier het volledige onderzoeksrapport. 

 

 

 

 

Deze website is ontwikkeld door Gezond & Zeker en LOCOmotion, in opdracht van de regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus.