Nieuw hoofdstuk in eUlift boek over Haptonomie

Mogelijk gemaakt door
Gezond & Zeker

17.267.989 Weergaven op YouTube

Nieuw hoofdstuk in eUlift boek over Haptonomie

Een bijzondere manier van het goed uitvoeren van transfers, het goed gebruiken van (til)hulpmiddelen, en het ergonomisch uitvoeren van overige verzorgende handelingen komt voort uit de haptonomie. Haptonomie komt oorspronkelijk uit de fysiotherapie en betekent letterlijk ‘de leer van het voelen’ of het affectief aanraken (Elbers en Duyndam, 2018).  Bij het haptonomisch handelen probeer je de cliënt zo te voelen en aan te raken dat hij of zij zelf zo veel mogelijk kan bewegen. Daarmee loopt het gebruik van de principes uit de haptonomie perfect parallel aan het stimuleren van zelfredzaamheid. Zo kun je iemand dwingend aanraken, met een stevige, bijna knijpende hand. Maar dat kan leiden tot weerstand bij de cliënt, hij of zij kan gaan tegenwerken. Als je echter iemand uitnodigend aanraakt, met een open, zachte hand, dan wordt de cliënt gestimuleerd zelf te bewegen. Je leidt de cliënt, met zachte hand, in de gewenste richting, via de gewenste beweging.

Wil je meer weten over hoe je Haptonomie kunt gebruiken bij transfers, of eigenlijk bij vrijwel alle zorghandelingen? Download dan hier het door Hanneke Knibbe en Nico Knibbe geschreven hoofdstuk 'Hoe gebruik je haptonomie bij ergonomie in de zorg?' uit het eUlift Handbook ‘Patient Handling for Caregivers’ (2024) onder redactie van Goderis T. en Ollervier A.  

Deze website is ontwikkeld door Gezond & Zeker en LOCOmotion, in opdracht van de regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus.