Mogelijk gemaakt door Gezond & Zeker
Obesitas is een mondiaal gezondheidsprobleem en zou volgens een studie (2022) van de WHO ook in de Europese landen toenemen. 59% van de volwassenen in Europa kampt met overgewicht of obesitas. Vooral in de mediterrane en Oost-Europese landen lopen de percentages snel op. De coronapandemie, waarbij telewerken en dus een sedentaire levensstijl de norm werd, droeg volgens de WHO bij aan deze toename.
Wanneer mensen met obesitas afhankelijk worden van zorg en minder mobiel worden, kan zich de situatie voordoen dat zorgverleners fysiek worden overbelast bij transfers, wassen, douchen etc. Uit twee vergelijkbare studies (Wiggermann et al., 2021; Zhou & Wiggermann, 2021) komt naar voren dat een toename van het patiëntengewicht leidt tot een stijging van de lumbale drukkrachten en handkracht van de zorgverlener bij het uitvoeren van transfers. In een andere studie resulteerde een toename van het patiëntengewicht in een grotere romp- en schouderflexie tijdens het draaien van de patiënt in bed (Hwang et al., 2020). Uit een enquête, afgenomen bij zorgverleners, bleek dat rugpijn bij zorgverleners gedurende een week of langer, correleerde met het frequent verplaatsen van zwaarlijvige personen. Werknemers die hulpmiddelen gebruikten, rapporteerden minder fysieke klachten (Galinsky et al., 2021). Ook zien we dat het gebruik van plafondliften voor het verplaatsen van obese patiënten de spieractiviteit en drukkrachten op de lumbale wervelkolom van de zorgverlener aanzienlijk reduceert (Choi & Brings, 2015; Wiggermann et al., 2021; Zhou & Wiggermann, 2021). Deze studies benadrukken de risico’s voor de zorgverleners en het belang om in te zetten op adequate hulpmiddelen en verplaatsingstechnieken.
Wil je meer weten over de Mobiliteitsklassen bij mensen met BMI40+, lichaamstypes (appels, peren), de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting in relatie tot zwaarlijvigheid, huidproblemen, transfertechnieken, etc., download dan hier het door Hanneke Knibbe en Nico Knibbe geschreven hoofdstuk ‘Obese cliënten en fysieke belasting van zorgverleners’ uit het eUlift Handbook ‘Patient Handling for Caregivers’ (2024) onder redactie van Goderis T. en Ollervier A.
Maar realiseer je vooral dat je te laat bent als je pas maatregelen gaat nemen als een obese cliënt zich aanmeldt. Zijn je tilliften dan wel sterk genoeg? Zijn de deuren breed genoeg voor een extra breed obesitas bed? En is het toilet wel geschikt voor mensen met een BMI40+? Het is dan niet meer mogelijk om waardige zorg te bieden en zorgverleners worden te zwaar belast.
Een eerste stap is daarom het doorlichten van de huidige situatie met een checklist. LOCOmotion en haar Europese partners binnen eUlift ontwikkelden daarvoor de checklist ‘BMI40+ Facility Check’. Download ‘m hier.