Mooie instructiefilm over de vijf Mobiliteitsklassen

Mogelijk gemaakt door
Gezond & Zeker

16.870.858 Weergaven op YouTube

Mooie instructiefilm over de vijf Mobiliteitsklassen

Bij het kiezen van het juiste hulpmiddel of de juiste transfertechniek is vooral de mobiliteit van de cliënt bepalend. Naarmate de cliënt minder kan, is er immers meer begeleiding nodig en neemt de kans op fysieke overbelasting van de zorgverlener toe.

Om hier in de praktijk handen en voeten aan te geven heeft LOCOmotion de vijf Mobiliteitsklassen ontwikkeld, ook wel de MK5 genoemd. In dit concept worden cliënten op grond van hun functionele mobiliteit in vijf niveaus ingedeeld (A,B,C,D en E). Dat gebeurt dus niet op grond van een ziektebeeld, maar op grond van de beperkingen en mogelijkheden van de cliënt om mee te werken aan bijvoorbeeld een transfer.

Je ziet deze vijf Mobiliteitsklassen overal terug. In de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting de TilThermometer, de BeleidsSpiegel en GoedGebruik etc. Overigens niet alleen in Nederland, ook in België, Zweden en meerdere andere westerse landen.

Hoewel de MK5 grotendeels voor zichzelf spreekt, zijn er soms in de praktijk wel discussiepunten. Daarom hebben we, met dank aan eUlift, een instructiefilmpje gemaakt. Je vindt het filmpje hier. Als je liever het filmpje in het engels bekijkt, dan klik je hier.

De MK5 mag vrij voor niet commerciële doelen worden gebruikt. Op alle pictogrammen dient ten allen tijde het copyright LOCOmotion vermeld te blijven.

Deze website is ontwikkeld door Gezond & Zeker en LOCOmotion, in opdracht van de regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus.