Hoofdstuk in eUlift boek over transfers en huidschade

Mogelijk gemaakt door
Gezond & Zeker

17.047.868 Weergaven op YouTube

Hoofdstuk in eUlift boek over transfers en huidschade

Het ergonomisch uitvoeren van een transfer om fysieke overbelasting van de zorgverlener en tegelijkertijd huidproblemen (door druk, frictie- en drukkrachten tijdens die transfer) te voorkomen, is in de praktijk niet altijd eenvoudig.

Bij het voorkomen van decubitus is regelmatige beweging, goede voeding, genoeg drinken en een goede basisconditie van de cliënt van belang. Ook het regelmatig geven van wisselhouding helpt. Door wisselhouding wordt de druk op het lichaam steeds naar een andere plek verplaatst, waardoor de kans op schade kleiner wordt. Maar het geven van wisselhouding kan fysiek belastend zijn voor de zorgverlener. En ook zien we dat het onjuist uitvoeren van transfertechnieken zelfs tot huidschade kan leiden.

Hanneke Knibbe en Nico Knibbe (LOCOmotion) schreven hierover een hoofdstuk voor het eUlift boek ‘Patient Handling for Caregivers’ (2024) onder redactie van Goderis T. en Ollervier A.  Download hier de Nederlandse versie met daarin negen waardevolle tips.

Deze website is ontwikkeld door Gezond & Zeker en LOCOmotion, in opdracht van de regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus.