Hoe doen ze het bij Envida?

Mogelijk gemaakt door
Gezond & Zeker

17.466.796 Weergaven op YouTube

Hoe doen ze het bij Envida?

Sharen Cabollet en Anje Olaerts zijn bedrijfsfysiotherapeuten bij Envida, een VVT-organisatie in Zuid-Limburg met bijna 4000 medewerkers. Zij houden zich sinds 2002 bezig met het opleiden en begeleiden van ErgoCoaches, denken mee in de materialencommissie, introduceren nieuwe hulpmiddelen, geven individuele begeleiding bij moeilijk te verzorgen cliënten en nog veel meer …

Een centraal onderdeel van het beleid van Envida is TilThermometer (TTM). Vanaf 2002 wordt de TTM elke twee jaar ingevuld door een bedrijfsfysiotherapeut, samen met een ErgoCoach van de betreffende afdeling of wijkteam. De resultaten worden door Sharen en Anje geanalyseerd en besproken met de teamleiders. ‘We zien dan bijvoorbeeld dat het uittrekken van de steunkousen vaak nog zonder hulpmiddel gebeurt. Of dat glijzeilen nog niet voldoende worden gebruikt. Daar kun je dan heel concreet samen met de ErgoCoaches mee aan de slag.’  

Voor het management worden de cijfers van de TTM gekoppeld aan de uitkomsten van de BeleidsSpiegel en de verzuimcijfers. Op die manier wordt ook op Envida beleidsniveau heel concreet zichtbaar wat goed gaat en wat nog niet. Op basis daarvan is er beleid gemaakt over de aanschaf en inzet tilliften, transferscholing, het opleiden van ErgoCoaches en de inzet andere hulpmiddelen zoals Swash (verzorgend wassen).

Sharen en Anje zijn zo enthousiast over de TTM dat ze de huidige onlineversie hebben aangepast. Die nieuwe versie is ontstaan als resultaat van het jarenlang invullen van een voorbereidend werkblad op papier. De TTM wordt nu in een Excel bestand ingevuld, waarbij de uitslagen en actiepunten automatisch op een dashboard af te lezen zijn. Je ziet bijvoorbeeld per client het Swashgebruik, valrisico en het gebruik van hulpmiddelen bij de transfers uit en in bed, het aan- en uittrekken steunkousen, het tillen van de grond en het wassen en douchen. Je ziet dus niet alleen op afdelings-, locatie- of routeniveau in hoeverre de zorgverleners werken volgens de Prakrijkrichtlijnen Fysieke Belasting, ook zie je direct in het zorgdossier hoe de betreffende client verplaatst en verzorgd moet worden. Eigenlijk hebben ‘ze bij Envida’ de TTM en het Transferprotocol op een slimme manier gekoppeld.

Meer weten van Sharen Cabollet en Anje Olaerts? Neem contact via de mail.

Deze website is ontwikkeld door Gezond & Zeker en LOCOmotion, in opdracht van de regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus.