GebruiksBoekje voor vrijwilligers hospice

Mogelijk gemaakt door
Gezond & Zeker

16.071.107 Weergaven op YouTube

GebruiksBoekje voor vrijwilligers hospice

Niet alleen verzorgenden en verpleegkundigen hebben te maken met fysieke overbelasting, steeds vaker zien we dat ook vrijwilligers helpen bij de zorg en hun lijf daarbij kunnen overbelasten. Yvonne Kersten, werkzaam als verpleegkundige in Hospice Mariaweide in Venlo, geeft daarom samen met haar collega praktische scholingen in til- en transfertechnieken voor hun zorgvrijwilligers. De vrijwilligers helpen hun collega’s bij de verzorging op bed, maar als het niet te complex is, doen ze dat ook wel zelfstandig .

Bij de start in het hospice krijgen de zorgvrijwilligers een scholing, maar in de praktijk blijkt dat de aangeleerde vaardigheden toch snel wegebben. Soms ook door onzekerheid, of omdat men zich niet bewust is van de eigen houding. Yvonne vertelt dat ook 'de fysiotherapeute een praktische workshop heeft gegeven en zij ons attent maakte op het praktische en handige GebruiksBoekje. Dat hebben we toen besteld voor alle vrijwilligers. De meesten hebben geen zorgachtergrond en dan biedt het boekje allerlei gemakkelijke tips en adviezen. Niet alleen voor de vrijwilligers, veel tips zijn ook handig voor de onze zieke gasten. Trouwens ook voor ons als verpleegkundigen is het GebruiksBoekje een eye opener.’

Deze website is ontwikkeld door Gezond & Zeker en LOCOmotion, in opdracht van de regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus.