Duurzame hulpmiddelen? Scouters en de Hulpmiddelenwijzer zochten het voor je uit.

Mogelijk gemaakt door
Gezond & Zeker

17.618.859 Weergaven op YouTube

Duurzame hulpmiddelen? Scouters en de Hulpmiddelenwijzer zochten het voor je uit.

Ons klimaat staat onder druk, duurzaamheid is belangrijk, ook bij hulpmiddelengebruik. Als gebruiker bepaal je dit niet in je eentje. Veel verantwoordelijkheden liggen immers bij de gemeenten, het UWV, zorgverzekeraars, leveranciers en producenten. Gelukkig denken zij ook steeds meer aan duurzaamheid. 

Hoe duurzaam zijn hulpmiddelen eigenlijk? Wat kun je doen om je hulpmiddel langer mee te laten gaan? En waar kun je op letten bij aanschaf? De Vilans Hulpmiddelenwijzer en Scouters hebben het voor je uitgezocht en samengevat in deze video  Wat kun je zelf doen? 

  1. Lenen of huren van hulpmiddelen via leveranciers.Deze hulpmiddelen worden weer ingenomen, nagekeken en weer als nieuw aan de volgende gebruiker verstrekt. 
  2. Tweedehands hulpmiddelen kopenvia internet of tweedehands zaken. 
  3. Bij nieuwe hulpmiddelen kun je letten op duurzaamheid.Is het hulpmiddel goed te repareren? Kan het hulpmiddel met je meebewegen als jouw situatie verandert? Je kunt bijvoorbeeld kijken of de onderdelen van jouw rolstoel aan te passen zijn aan uw toekomstige wensen. 
  4. Probeer het hulpmiddel eerst uit, je voorkomt daarmee dat het hulpmiddel niet doet wat jij wilt dat het doet.  
  5. Kijk naar het materiaal waarvan het hulpmiddel gemaakt is.Let bijvoorbeeld op keurmerken bij hout en bamboe, of het materiaal hergebruikt (gerecycled) is en of repareren mogelijk is. 
  6. Zorg goed voor jouw hulpmiddel.Dat doe je door het hulpmiddel netjes te gebruiken en goed te onderhouden. 
  7. Als je het hulpmiddel niet meer nodig hebt kun je het inleveren bij de verstrekkerof geef het een tweede leven via de kringloop of marktplaats. Kan dat niet? Gooi het niet weg maar breng het naar de milieustraat.
  8. Het voorkomen van verspillingis natuurlijk ook heel duurzaam. Denk aan incontinentiemateriaal, stomamateriaal, verbandmateriaal, medicijnen. Het gebeurt wel eens dat er teveel geleverd wordt of dat er veel ongebruikt overblijft. Meld dit altijd bij jouw zorgverzekeraar, leverancier of apotheek.

Deze website is ontwikkeld door Gezond & Zeker en LOCOmotion, in opdracht van de regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus.