Mogelijk gemaakt door Gezond & Zeker
Op de laatste Gezond & Zeker dag heeft LOCOmotion een workshop gegeven over fysieke belasting bij de zorg voor cliënten met overgewicht. Daar werd ook de ‘BMI40+ Facility Check’ gepresenteerd, die LOCOmotion in het kader van het Europese eUlift project heeft ontwikkeld.
De deelnemers aan deze workshop kregen allemaal een korte vragenlijst over de zorg voor mensen met obesitas. In totaal hebben 41 deelnemers de vragenlijst ingevuld, daarmee komt de respons op ongeveer 80%. Het gaat dan om vertegenwoordigers van 8 ziekenhuizen, 4 organisaties voor gehandicaptenzorg, 3 thuiszorgorganisaties en 26 verpleeg- of verzorgingshuizen.
Alles bij elkaar dragen zij zorg voor 8020 cliënten. Van deze totale groep zijn er volgens de 41 respondenten 820 morbide obees. Die hebben dus een BMI van meer dan 40. Dat is iets meer dan 10% (10,2%). Dat lijkt een stuk hoger dan de algemene bevolking. Cijfers van het CBS geven namelijk aan dat in 1988 0,1 van de Nederlandse bevolking morbide obees was. In 2012 was dat gestegen naar 0,8% en in 2023 lag dat percentage op 1,3%. In 35 jaar zijn er dus 13 keer meer cliënten met obesitas in de zorg terecht gekomen.
Als we dit percentage voor de algemene bevolking (1,3%) vergelijken met het percentage cliënten met obesitas in de zorg, zien we een percentage (10,2%) wat ongeveer 7,6 keer hoger ligt. En gezien de oplopende cijfers die het CBS rapporteert, zal dit de komende jaren nog verder stijgen.
Of dit representatief is voor Nederland en Vlaanderen valt niet te zeggen. Misschien was de groep bezoekers aan de workshop geïnteresseerd in het onderwerp, juist omdat zij geconfronteerd worden met een stijgend aantal cliënten met overgewicht. Daarmee zou de genoemde 10,2% een overschatting zijn. Maar dat hoeft niet, het kan immers ook zijn dat de deelnemers interesse hebben omdat ze zich goed willen voorbereiden op een eventuele stijging van het aantal BMI40+ cliënten. Ook weten we niet of de inschatting die de bezoekers aan de workshop ter plekke maakten überhaupt correct is, de meesten beschikken immers niet over adequate data van hun eigen zorgorganisatie.
Desondanks lijkt het er sterk op dat het aantal cliënten met overgewicht in de zorg substantieel is en dat dat verder op zal lopen. Wat te doen? Kijk hier en klik door voor het boekje BMI40+, een playlist met 30 films, een hoofdstuk uit het eUlift Handboek, de BMI40+ Facility Check (om je zorgorganisatie door te lichten), een speciale Free Learning module, cartoons en de artikelen uit vakbladen.