Stop!Contact?


De basis voor goede zorg is een goed contact. Maar dat is niet zo eenvoudig. Door de werkdruk, door fysieke of psychische beperkingen bij de cliënt of wellicht ongeduld bij jezelf lukt het soms niet goed. Daar valt veel aan te doen. In het ZonMw project Stop!Contact? worden handreikingen geboden voor lessen en trainingen, maar ook voor jezelf om in het directe cliëntencontact te gaan gebruiken.
Zo kan je je niet alleen meer bewust worden van je eigen rol in het contact met cliënten, maar ook hoe je je eigen rol in het belang van je cliënt en jezelf kunt verbeteren. Hoe kan je de cliënt stimuleren om zelf actiever te zijn, om te ontspannen of om actiever te worden? En natuurlijk ook: hoe kan je ook jezelf daar prettiger, sterker en professioneler in zijn. Sta even stil bij echt contact!
Het Stop!Contact? project probeert met een serie films, cartoons, een e-learningsmodule, een kaartje met tips en uitleg van het contact-model een bijdrage te leveren en je te ondersteunen. Alles sluit direct aan op de andere GoedGebruik films, producten en e-learningsmodules.
Er zijn ook twee symposia georganiseerd. Download de flyer hier.

Model
Het project maakt gebruik van het Contact-model van de Academie voor Haptonomie

Als je echt contact wilt maken stel jezelf dan altijd de volgende vijf vragen:
1: Hoe ‘bezet’ ben je? Ben je wel klaar om contact te maken met de  cliënt of ben je met hele anderen dingen bezig in je hoofd?
2. Past wat je zegt bij wat je uitstraalt?
3. Richt je je duidelijk naar je cliënt?
4. Is wat jij wilt overbrengen bij de cliënt aangekomen?
5. Let jij op de reactie van de cliënt?


Filmpjes
Er zijn vijf prachtige en kritische filmpjes over écht contact gemaakt over de vijf thema’s: hoe kom je binnen bij een cliënt, ben je ‘bezet’, ben je geïnteresseerd, wat hangt er om je heen, geef je de cliënt de kans om te reageren en hoe reageer jij weer op de signalen van de cliënt?

Daarnaast zijn er ook in de GoedGebruik serie instructie filmpjes over contact leggen gemaakt.
Drie voorbeelden vind je hier:


Cartoons
Om het lastige en soms wat ongrijpbare thema van contact maken concreter en niet te zwaar te maken zijn zeven cartoons gemaakt . Ze zijn prima te gebruiken in lessen of instructiemateriaal of bijv. personeelsblaadjes.


Kaartje met tips
Altijd handig is het kaartje met een korte uitleg over het model en op de achterzijde een aantal praktische tips. Je kunt het kaartje hier downloaden, maar natuurlijk ook op ansichtkaartformaat op stevig karton en in full colour bestellen in het winkeltje om uit te delen aan cursisten, leerlingen of je collega’s.

Download hier.

E-learning module
En natuurlijk is er ook een e-learning die je af kunt sluiten met een certificaat. De basiskennis en het model krijg je stap voor stap uitgelegd en je toetst je kennis meteen. Natuurlijk is dat niet genoeg: verdere scholing en training zal je leven lang nodig blijven, maar je krijgt zo wel een goede basis mee.
Klik hier om direct naar de cursus te gaan.

Wobble
Daar kan je ook de vrolijke wobble bestellen: een soort wiebelende sticker die aandacht voor contact vraagt.

Stop!Contact wordt uitgevoerd door de Academie voor Haptonomie, Henk Kempkes, Nachtzon Media, Verzorgingshuis de Koperhorst, Monte Huizinga en Auke Herrema onder leiding van LOCOmotion. De financiering kwam van ZonMw, Zorg voor Beter en het Nationaal Programma Ouderzorg.


Natuurlijk zijn we blij met opmerkingen, ideeën, reacties en feedback! Mail dan naar Hanneke Knibbe j.j.knibbe@planet.nl